Bettet som bestraffning

Skrivet 2012-08-06 Klockan 14:56:46

okej om man håller på att ramla av och man rycker hästen i munnen av misstag men att använda bettet som en bestraffning och rycka och rycka i munnen för att tex hästen stannar är ju helt oacceptabelt! Skulle alldrig rycka min häst i munnen men mening, det är bara hämskt att se att folk rycker hästen i munnen för att den stannar eller liknande som en bestraffning.
Man brukar ju säga sätet före handen, och det är väl så jag försöker rida, så lite med händerna som möjligt. Man vill ju ha en lydig häst, en häst som är uppmärksam och reagerar på minsta lilla hjälp så man inte ska behöva ge så stora hjälper och då inte behöva ta den i munnen så mycket. 
Det tycker jag tex är konstigt i dressyren... Där måste man rida med ett kandar när man kommer upp i klasserna, och jag undrar bara varför? Varför ska man behöva ett så starkt bett på en häst som ska vara så lyhörd att den följer minsta hjälp. Borde inte en duktigt dressyrhäst kunna göra programet utan ett kandar då hela poängen med dressyren är att man knapt ska behöva använda hjälper överhuvudtaget? Sen är det dethär med att oj vilket starkt bett och oj oj, men en dålig oerfaren ryttare kan göra mer skada med ett vanligt tredelat bett än vad en duktig erfaren ryttare gör med ett väldigt starkt bett. Det är ju sättet man rider och använder bettet på som avgör vilken effekt det kommer ha på hästen. Menar vissa hästan funkar bra på ett visst bett och andra på ett annat bett de är ju trots allt individer! Men jag tycker att man ska sträva efter att kunna ha ett så "snällt" bett i hästens mun om möjligt det är ju trots allt inte hästen som bettt oss att sitta på deras ryggar, måste komma ihåg att varje gång vi sätter oss på en hästrygg är vi gäster. 
Jag själv tycker tex att det proffsigt ut om en ryttare kommer in och hoppar en perfekt bana med ett vanligt tex tredelat bett för det visar på något sett att dom kan rida och inte bara trycka ihop hästen och få den att hoppa... 
Men vill inte dömma er därute som kanske har ett starkare bett på sina hästar, hästar är ju individer och vissa kanske behöver ett starkare. Men jag tycke att man är fel ute när man betslar upp en häst bara för att, man behöver ha en ordentlig orsak och man måste också själv känna att man kan rida på det bettet utan att hästen far illa. 
 Denna video visar (iafl i början) hur bettet används som bestraffning... Vad tycker ni är det ok att bestraffa hästen genom att rycka den i munnen?


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Ditt Namn:
Kom ihåg mig?

Din M@il: (visas ej)

Blogg eller Hemsida:

Din Kommentar:

Trackback
Ladda ner en gratisdesign på www.designadinblogg.se/gratisdesign - allt om bloggdesign!
www.pokercasinobonus.se