Tips! samlad galopp

Skrivet 2012-05-10 Klockan 09:46:00

Jag har ju en ganska stor häst men framförallt en häst med långa bakben! Desto längre bakben ju svårare att få dom att sätta under sig ordentligt när man rider.
Därför brukar jag göra så att jag börjar som vanligt att mjuka upp honom i traven, sedan tar jag mycket öergångar från trav till galopp, tempoväxlingar osv för att mjuka upp honom.
Och sen när jag känner att Uno börjar bli lite varm gör jag en övning som är superbra för att få en riktigt samlad galopp!
Kommer från tex trav och ska fatta galopp, istället för att fatta galoppen ur traven då han redan har en ganska hög fart och det är lätt för honom att bara "rycka" upp benen och fatta en slarvigt samlad galopp gör jag en HALT! Och när han sedan står stilla ryggar jag några steg räcker med bara 2-3 steg för då får han (om man gör en någolunda bra ryggning) sina långa backben ordentligt under sig, sen står jag stilla en stund sen och ur det fattar jag GALOPP han tillåts INTE att ta äns ett travsteg utan från stillastående till galopp ska det vara!
När jag gör en sådan fattning tvingas han att lyfta upp hela sin tyngd på sina långa bakben i ett språng, och det gör att sen när jag fortsätter galoppera har jag honnom värkligen UNDER mig med bakbenen! Man känner liksom under dom första galoppsprången efter fattningen hur rund han är i galoppen.
Det här funkar jätte bra för mig då jag får eftergiften nästan "gratis" och det är värkligen en skillnad i galoppen sen!
Men denna övning gör jag bara några få gånger under ett pass då det är en riktig styrke övning, dom tvingas ju liksom att "kasta" upp hela sin tyngd, och jag känner att uno inte riktigt än har den muskelmassan för att jag ska kunna göra den här övningen ett flertalgånger. Några gånger räcker, vill ju inte riskera att han sträker sig eller något liknande.
Här är en bild då han inte går så fint alls, haha, här är bakbenen inte med alls! Bara handen som drar i munen utan stöd av skänkeln och detta blir resultatet:
På bilden nedan därimot så har jag ett mycket bättre stöd med skänkeln och jag får under bakbenen på honom, handen är mer stilla och andvänds mest till att visa vägen och dempa tempot med resultatet blir en mycket bättre galopp där han jobbar bakifrån och fram!
Man ser ju hur hans högra bakben verkligen sträker in sig under kroppen för att kunna ta nästa galoppsprång. Denna galopp gillar vi, den sätter muskler på rätt ställen och stärker honom!


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Ditt Namn:
Kom ihåg mig?

Din M@il: (visas ej)

Blogg eller Hemsida:

Din Kommentar:

Trackback
Ladda ner en gratisdesign på www.designadinblogg.se/gratisdesign - allt om bloggdesign!
www.pokercasinobonus.se