Mugg...

Skrivet 2012-07-23 Klockan 10:57:44

Tog ju in Camara igår för att kolla på henne men jag hittade inget sår någonstans, därimot hittade jag världens mugg på hennes ena bakben och lite mindre på det andra... Inget fram iafl men det är ju antagligen för att hon har svarta framben. 
 
Såhär såg hon ut när jag tvättat rent henne:
 
Som ni ser är hon ganska röd men hon var supersnäll när jag tvättade rent det! Inte direkt vad jag väntade mig av henne så det visar att hon mognat.
 
Men som sagt jag tvättade det och sen hade jag på karledslva och jag ska ta in henne idag igen för att tvätta rent och smörja igen. 
 
Förklaring vad mugg är och hurjag behandlar den. 

Mugg är ett annat ord för inflammation i karleden och orsakas av en allergisk reaktion av något slag. I hästars miljö finns det mkt olika bakterier som kan framkalla och orsaka svårläkta sår hos din häst.

Hästar med vita ben är känsligare och drabbas oftare av mugg än vad hästar med mörka ben gör. Camara har ju 2 svarta och 2 vita och det är dom vita som drabbats tex.  Vanligast är att hästarna får mugg när det är blött och kallt ute, men en del hästar får också mugg som en slags "solallergi" på sommarn.

Det säkraste tecknet på mugg är sårskorpor i karleden. Ibland uppstår värme, ömhet och svullnad. På opigmenterade vita ben kan man också ibland se en rodnad i huden.

Detta gjorde jag igår:

 

  • Tvättade med en mild parfymfri tvål, jag använde till exempel Lactacyd, för att mjuka upp sårskorporna så att de trillar av. Eftersom bakterierna sitter under skorpan är det viktigt att skorporna trillar bort så att man kan tvätta under. Sen var jag noga med att skölja bort all tvål.

 

  • Sen torkade jag försiktigt men noggrant rent med en handduk.

 

  • Sen smörjde jag in den torra karleden med en mjukgörande salva, jag använde karledssalva. Vanlig matolja fungerar också bra! Eller Helosan och Idominsalva.

Undvik att tvätta i onödan. Vatten är muggens bästa vän och det är bättre att smörja med en fet salva än att tvätta. Leriga hagar är därför inte nyttigt för hästen, men ibland speciellt vintertid  svårt att undvika. Tvättar man för mkt så försvinner kroppens naturliga försvar mot infektioner.

Hoppas ni fattade annars är det bara att fråga! :)



Kommentarer
Postat av: Jane Doe

Skrivet 2012-07-24 Klockan 19:22:18
Det var en bra förklaring även för en som jag som inte kan något om hästar

URL: http://jagomig.se


Kommentera inlägget här:

Ditt Namn:
Kom ihåg mig?

Din M@il: (visas ej)

Blogg eller Hemsida:

Din Kommentar:

Trackback
Ladda ner en gratisdesign på www.designadinblogg.se/gratisdesign - allt om bloggdesign!
www.pokercasinobonus.se